dimecres, 13 de gener del 2021

Els jocs de tauler de Mesopotàmia i l'antic Egipte

 
L'alumnat de 1r d'ESO de l'institut de Flix està duent a terme, aquests dies, una exposició d'alguns dels jocs de tauler més antics que es coneixen: el joc Reial d'Ur (Mesopotàmia), el Senet, el mehen o la serp i els 58 forats o la palmera (Egipte).
Es tracta d'una activitat que han dut a terme durant aquestes passades vacances. L'alumnat, individualment o per parelles, havia de cercar informació sobre algun dels jocs esmentats i n'havien d'escollir un per a construir-lo. Per a fer més fàcil la recerca i donar exemples del projecte se'ls facilitava un enllaç on apareix important documentació iconogràfica sobre cadascun dels jocs.
Donat que aquests jocs són molt antics i no es coneixen exactament les normes, també se'ls demanava que havien de proposar una forma de jugar, per això els jocs havien de presentar-se amb el full de les normes i amb una presentació acurada.
Els resultats han estat espectaculars:
En primer lloc cada alumne presentava el seu joc de tauler als companys/es de l'aula, tot indicant els materials amb els quals l'havia construït i les normes del joc.
 
En una segona fase el què han fet ha estat jugar amb cadascuna dels jocs i valorar-ne les característiques, tot opinant si les normes s'adequaven al joc i proposant, fins i tot, noves variacions per a fer els jocs més interessants.
Exemples del joc Reial d'Ur:
Exemples del joc dels 58 forats:
Exemples del joc del Senet:  
Exemples del joc del Mehen o de la Serp:
Finalment han fet l'exposició amb els jocs de tauler elaborats per tot l'alumnat.
Trobareu exemples d'altres jocs de tauler fets en altres cursos en aquest enllaç.