dilluns, 11 de maig del 2020

Propostes per al confinament -setmana 11 al 17 de maig- (04): El relleu i la hidrografia de Catalunya

CONTEXT

Sabies que amb tota la llargada de les calçades romanes juntes es podrien donar dues voltes i mitja a la Terra per la línia de l'equador?

Això demostra la importància que van tenir les vies romanes a l'Imperi Romà.

Fins a finals del segle IV aC les calçades romanes eren poc més que senders que conduïen a Roma. Segons sembla va ser l’emperador August qui va col·locar la primera pedra de les viae, a Roma, i d’aquí van anar sorgint la resta de vies i, alhora, es van anar dividint en altres camins secundaris formant tota una teranyina o xarxa de comunicacions que abastava tot l'Imperi Romà.

El desenvolupament de la xarxa de vies romanes es va produir al mateix temps que el creixement de l'Imperi, degut a la necessitat de desplaçar amb rapidesa legions a les diferents regions que ocupava i controlar aquestes zones de l'Imperi, però ràpidament van adquirir una immensa importància econòmica, facilitant el comerç i les comunicacions.

Dels prop de 100.000 km de vies que els romans van construir entre Europa i l’Àsia Menor només en queda visible una petita part, però es coneix bé el traçat d’aquestes vies a Catalunya.
En aquest mapa trobem les principals vies romanes de la península ibèrica.


La calçada romana més llarga de tota la península Ibèrica era la Via Augusta, que amb un recorregut total aproximat de 1500 quilòmetres i uns 6 metres d’amplada, comunicava els Pirineus amb Cadis tot vorejant la costa Mediterrània; i des dels Pirineus en direcció oest seguia per la Via Domitia, la via Aurelia, la via Càssia i la via Triumphalis fins arribar a Roma.
Al mapa que apareix a continuació veiem les principals vies romanes de Catalunya.


Com es feien les calçades romanes?

Per a la seva sòlida construcció s’utilitzaven pedres de distintes grandàries. Les pedres grans es col·locaven en la base i sobre aquestes s'establia una capa de pedres més reduïdes, i en les rutes més importants sobre aquests fonaments es col·locava un ferm de llambordes.

  • 1a Capa: Statumen, és la més profunda de les capes, constava de pedres grans molt ben encaixades entre elles.
  • 2a Capa: Rudus, aquesta capa era formada per sorra i graveta.
  • 3a Capa: Nucleus, és una capa formada per pedres triturades que s'empassaven l'aigua de la pluja per a que aquesta no quedés en la superfície.
  • 4a Capa: Pavimentum, és la capa superior, per on passen els carros i la gent, està formada per lloses de pedra, que s'anaven tallant durant la formació de la calçada, per que encaixessin millor. Aquesta capa havia de ser molt dura i uniforme.
 
Els romans tenien ben mesurades les longituds de les seves calçades i utilitzaven uns pedres cilíndriques, en forma de columna, anomenades mil·liari que assenyalaven les distàncies cada mil passos. La milla romana amidava 1.481 metres i constava de 1.000 passos de 1,48 metres. En aquestes calçades, i a cavall, es podien fer recorreguts de fins a 70 km diaris. 

PROPOSTA PROJECTE

  • En un cartró o una fullola petita representa la distribució dels diferents materials d’una calçada romana i posa-hi el nom (pots enganxar pedres, arena, suro, boletes de paper... de diferents mides). 
  • Respon a les següents preguntes:Imagina que ets un comerciant de Flexus (Flix) al segle II, i que has de desplaçar-te fins a Emporiae (Empúries). Sembla que el mitjà més ràpid per desplaçar-te seria en barca fins a Dertosa (Tortosa). 
    1. Per quins pobles actuals passaries?
    2. Ara cal saber els quilòmetres que hi ha entre Dertosa (Tortosa) i Emporiae (Empúries). A través d’aquesta web: https://www.distanciasentreciudades.com pots trobar la distància entre dos punts, entre dos pobles, en línia recta i per carretera. Tenint en compte que l’autopista actual passa pràcticament pel mateix lloc per on passava la Via Augusta, quants quilòmetres hauries de fer des de Dertosa fins a Emporiae? 
    3. En temps dels romans aquests quilòmetres quants mil·liari serien? 
    4. Un legionari en els seus desplaçaments, tot i carregar uns 40 kg, era capaç de desplaçar-se 35 km diaris. Tu que ets un comerciant, quants dies tardaries, com a mínim per a fer aquest trajecte a peu entre Dertosa i Emporiae
    5. I si anessis en cavall... quants dies com a mínim tardaries per a fer aquesta distància?
    6. Digues, ordenadament, quins rius travessaries fins arribar a Emporiae
    7. Digues, ordenadament, quines ciutats romanes trobaries al llarg del recorregut. 
    8. Digues el nom de les províncies en què es dividia la península ibèrica en temps dels romans?
    9. Per què et sembla que es diu que "tots els camins duen a Roma? 
QUÈ HAURÀS D’ENVIAR? 
  • Una fotografia de la teva representació de la via romana adjuntat al correu  
  • La resposta a les preguntes en un WORD adjuntat al correu  
  • Recorda: Envieu TOT en un fitxer adjunt al mateix correu –no en google docs!-

A QUI HO HAS D’ENVIAR? 
DE LA TEVA PRODUCCIÓ ES VALORARÀ 
Termini de presentació DIUMENGE 17 de maig a les 20:00