dimecres, 17 de març del 2021

La civilització romana (4): Domus, insulaes i villaes

Domus, insulaes i villaes: les cases dels romans.

 
Al vestibulum o fauces d'algunes domus no seria difícil trobar algun mosaic com el que veiem a la imatge, que representa un gos... per què et sembla que el posaven?


Visualitza aquest vídeo i ves apuntant cadascuna de les estances i espais típics d'una domus. Després, mirant el plànol, fes un llistat de les paraules que no apareixen al vídeo.

L'impluvium i l'atrium era una zona molt important dins de la domus. Mira les dues imatges que segueixen i explica per què.



En aquest enllaç veuràs diferents vídeos, molt curts -30''- que mostren l'interior de les cases romanes.
Descriu el peristilum. Quina diferència hi ha amb l'impluvium i l'atrium.


Aquí tenim una imatge d'un lares. Què era? Estava a totes les domus? Quina funció tenia?



Com es deia aquesta estança? 


Als romans els agradava el luxe, i els mosaics eren molt preuats i marcaven diferències entre unes domus i altres. Es feien amb tessel·les petitíssimes i podien ser exclusivament de motius geomètrics, com aquest d'una domus d'Empúries, com presentar imatges d'animals, de caceres, de lluites de gladiadors.... En aquest enllaç trobaràs informació sobre els mosaics romans.
Què era la tavernae? Què s'hi feia? Quins objectes hi podríem trobar?
Posa't a prova i ves descobrint les diferents parts d'una casa romana. Ho pots fer a través d'aquest enllaç o bé amb aquest altre enllaç on trobaràs un joc que et permet passejar per una casa romana, anant descobrint les diferents parts. 
En aquest enllaç trobaràs moltes imatges de la ciutat de Pompeia, amb els seus carrers, fonts, canalitzacions, edificis més emblemàtics...