dimarts, 12 de gener del 2016

Al-Àndalus (I)

 
Recordem qui habitava la península ibèrica al s. VIII?
Després de la desintegració de l'Imperi Romà d'Occident la península és habitada pels visigots. A principis de s. VIII hi hagué un enfrontament intern per aconseguir el poder entre el rei Roderic i els partidaris de l'anterio monarca, Vitiza. Davant la inferioritat aquests últims van demanar ajuda als musulmans que controlaven el nord d'Africa: Musà ibn Nusayr i Tariq ibn Ziyad, els quals els van ajudar i van derrotar a Roderic a la Batalla de Guadalete (711). 
 
 
Acabada la guerra els musulmans en comptes de marxar es van quedar i amb poc més de 4 anys van ocupar pràcticament tota la península, tret de la zona càntabra i els Pirineus, batejant aquestes terres amb el nom d'al-Àndalus.
 
 
Evolució del govern d'aquestes terres:
  1. Inicialment el govern estava a Córdova en mans d'un emir (governador) que depenia del califat de Damasc.
  2. L'any 750 hi ha conflictes al califat de Damasc. La família Omeia que manava fins aleshores fou assassinada i sols es va salvar Abderraman que va travessar l'Estret de Gibraltar i es va fer amb el poder proclamant-se emir de Córdova (756). Això suposava deixar d'obeir al califa de Damasc però seguien reconeixent-ne l'autoritat religiosa.
  3. L'any 929 Abderraman III es va autoproclamar califa, o sigui, que ara tenia tot el poder, polític i religiós convertint el califat de Córdova en el més ric de la història de l'al-Àndalus. 
  4. A la seva mort és nomenat califa Hixam II, però com que sols té 11 anys governa per ell el general Almansor qui realitzarà moltes ràtzies (atcs i saqueig) als regnes cristians.
  5. Cap a l'any mil, a la mort d'Almansor, el califat de Córdova es descompon en molts regnes o taifes. Aquests taifes eren tan dèbils que aviat van haver de pagar tributs als regnes cristians que progressivament anaven ocupant-los.
  6. Davant l'ocupació dels regnes cristians els regnes taifes demanen ajuda als almoràvits (guerrers del nord d'Àfrica) que van reunificar l'antic califat. I més tard, el 1147 els almohades, que havien pres el poder, van llançar una gran ofensiva contra els regnes cristians però van ser vençuts a la batalla de Las Navas de Tolosa (1212)
  7. A partir d'aquest moment l'al-Àndalus es va veure reduït al regne de Granada que fou conquerit finalment pels Reis Catòlics el 1492. 
Resum:

 
ACTIVITATS:
  1. Qui va ocupar la península ibèrica a principis del s. VIII?
  2. En quin any?
  3. Per què la van ocupar?
  4. Fes un esquema de l'evolució del govern de l'al-Andalus des del s. VIII fins al XV.
  5. Busca informació sobre una d'aquestes dues batalles i fes un resum: 
  • La batalla de Guadalete
  • La batalla de las Navas de Tolosa