dilluns, 26 de febrer del 2018

La civilització romana (I): La monarquia i la república

Expansió territorial de Roma
Respon:
  1. Consulta aquest vídeo i explica, amb les teves paraules, la llegenda de la creació de la ciutat de Roma.
  2. On va néixer la civilització romana i al voltant de quin riu?
  3. Al voltant d'on es va desenvolupar?
  4. Els romans, com anomenaven el Mar Mediterrani? Per què l'anomenaven així?
  5. Fes la línia del temps de les etapes de la història de Roma. 
LA MONARQUIA (753 aC - 509 aC)
  • Monarquia = Rei. Aquest era escollit pels patricis (famílies més importants de la ciutat)
  • El rei el recolzava el senat (format per patricis)
  • La invasió de Roma pels etruscs (pobles del nord de l'actual Itàlia) va provocar l'enfrontament, que va donar lloc a la victòria dels romans el 509 aC.
LA REPÚBLICA (509 aC - 27 aC)
  • Un cop expulsats els etruscs apareix una nova forma de govern: la república.
  • La república s'organitzava a partir de 3 institucions principals:
    • Comicis: assemblees dels ciutadans romans que es reunien per a votar les lleis i triar els magistrats
    • Magistratures: Els magistrats, elegits per 1 any, escollien dos màxims representants que rebien el nom de cònsols: un dirigia el govern i l'altre l'exèrcit
    • Senat: institució més important. Establia les lleis, dirigia la política exterior i donava normes d'actuació als magistrats.
  • Conflictes entre patricis i plebeus
  • Guerres púniques (consulta aquest enllaç)
  • Crisi de la república: Al s.I aC la corrupció i les lluites internes per aconseguir el poder (que en molts casos va acabar amb la mort dels dictadors, com ara Juli Cèsar o Marc Antoni), així com revoltes populars com la coneguda d'Espàrtac van provocar la crisi de la república que acaba el 27 aC amb el control del primer emperador que fou Octavi, que va rebre el títol d'August, que significa "escollit pels Déus".
Respon:
  1. Qui eren els patricis?
  2. Qui eren els plebeus?
  3. A quins problemes va haver d'enfrontar-se la república?
  4. Després de veure aquest enllaç (10') fes un resum de màxim 10 línies sobre les Guerres púniques. Et pot servir aquest guió: quan passen, per què es van produir, protagonistes, fases de les guerres, conseqüències finals.
  5. Les Guerres púniques van tenir com a escenari l'Ebre? Quan? 
Els foners balears formaren un cos d'exèrcit propi de l'edat antiga, integrat per indígenes de les Balears, presents tant a les tropes cartagineses com romanes. Ja foren presents a les guerres contra els grecs a Sicília, des de la fi del segle V i IV aC, així com a la II Guerra Púnica. Posteriorment serviren com a tropes auxiliars d'infanteria lleugera en múltiples combats, entre els quals cal esmentar la seva presència a les legions de Juli Cèsar a la Guerra de les Gàl·lies.
Segons els cronistes, Hanníbal va comptar amb aproximadament 2.000 foners balears, que en els inicis de la campanya a la península Itàlica va disposar en primera fila del seu exèrcit, i eren els encarregats de començar la lluita instigant els romans.
Hanníbal donava una gran importància a aquestes tropes i les va protegir al llarg de la campanya com a soldats irreemplaçables. El motiu de la seva eficàcia militar residia en el major abast i precisió que la fona tenia sobre l'arc.
Trobaràs més informació en aquest enllaç.
Diferents tipus de projectil que utilitzaven els foners. Museu de Paestum (Itàlia)

Respon:
  1. Per què eren apreciats els foners balears
Recorda que has après a fer fones i que aviat aprendràs a fer-les servir. Si vols recordar com vam fer les fones pots veure-ho en aquestes imatges.