dijous, 5 de novembre del 2015

Societat estamental: La noblesa

Cal distingir entre ALTA i BAIXA NOBLESA, depenent de la riquesa i el poder que tinguessin. Els uns tenien grans feus, castells, serfs... i altres poc més que les armes i un cavall.
L'activitat principal dels nobles era preparar-se i entrenar-se per a la lluita i una possible guerra. Per això en temps de pau participaven en els tornejos o justes.
 
 
Aquests tornejos en general no eren a mort i el què pretenien era la preparació militar i guanyar respecte i admiració entre la cort.
 
 
 
Aquests escenaris eren el lloc ideal per a donar-se a conèixer i mostrar la valentia.
 
 
Els fills dels nobles de petits rebien instrucció militar i entrenament físic. Tot seguit servien de patges i d'escuders d'algun noble per, en tenir la majoria d'edat, convertir-se en cavallers. En aquest moment juraven complir les normes de cavalleria:
  • valentia
  • lleialtat al seu senyor
  • fidelitat a la paraula donada
  • defensa dels desemparats (vídues, orfes, pobres...)
  

Els cavallers, en cas de conflicte, eren cridats pel rei i acudien a defensar-lo acompanyats dels seus soldats. Els enfrontaments podien ser a camp obert (poc freqüent doncs a ningú li interessava perdre molts homes) o bé fent el setge a una fortificació, en aquest cas es construïen enginyosos recursos militars (galeries subterrànies, catapultes, trabuquets, ariets o torres de setge...).
 
 
 
La funció principal de les dames era casar-se i tenir fills a fi d'assegurar el llinatge, i estaven sotmeses al marit al qual havien d'obeir.
Els matrimonis sovint eren concertats pels pares quan els fills eren encara criatures.  


La noblesa es reunia sovint per festejar esdeveniments tot organitzant banquets on no hi faltaven músics, acròbats, joglars...
 
Respon:
  1. Quina era l'activitat principal dels nobles durant l'època medieval?
  2. En què consistien els tornejos?
  3. Busca informació sobre enginys militars. Selecciona imatges i fes una fitxa de cadascun.